Search USGS⌕ Search

Geology topics

Colleen M. Handel

Publications and source records attributed to Colleen M. Handel.

At least 73 records · Page 4Linked to original sources

The blind men and the elephant: Concerns about the use of juvenile proportion data

Juvenile proportion data in shorebirds are being used with increasing frequency to estimate recruitment and even breeding success. Although this area of investigation holds great promise, flaws in current study designs preclude great confidence in the broad-scale inferences being drawn. We present data from our own investigations on juvenile proportions in Bar-tailed Godwits Limosa lapponica in Alaska to illustrate the significance of some of these problems. We then explore issues of study design, specifically bias, precision, untested assumptions and the use of correlations for interpreting juvenile proportion data. The issue of bias is particularly important, because inferences about shorebird productivity are being expanded to geographic areas well beyond what the data legitimately allow. Until studies of juvenile proportions are more rigorously designed and implemented, we suggest that many of the inferences about shorebird productivity based on such data are premature and may lead to management decisions that are detrimental to the conservation of shorebirds.

Stilt - The journal for the East Asian-Australasia↗

Inventory of montane-nesting birds in Katmai and Lake Clark national parks and preserves

As part of the National Park Service’s Inventory and Monitoring Program, biologists from the U. S. Geological Survey’s Alaska Science Center conducted an inventory of birds in montane regions of Katmai and Lake Clark National Parks and Preserves during 2004–2006. We used a stratified random survey design to allocate samples by ecological subsection. To survey for birds, we conducted counts at 468 points across 29, 10-km x 10-km (6.2-mi x 6.2-mi) sample plots in Katmai and 417 points across 25, 10-km x 10-km sample plots in Lake Clark. We detected 92 and 104 species in Katmai and Lake Clark, respectively, including 40 species of conservation concern. We detected three species not previously recorded in Katmai (Ring-necked Duck [ Aythya collaris ], Lesser Scaup [ Aythya affinis ], and White-tailed Ptarmigan [ Lagopus leucurus ]) and two species not previously recorded in Lake Clark (Northern Flicker [ Colaptes auratus ] and Olive-sided Flycatcher [ Contopus cooperi ]). The most commonly detected species in both parks was Golden-crowned Sparrow ( Zonotrichia atricapilla ); Fox Sparrow ( Passerella iliaca ) and American Pipit ( Anthus rubescens ) were abundant and widely-distributed as well. We defined sites as low (100–350 m), middle (351–600 m), or high (601–1,620 m) elevation based on the distribution of vegetation cover, and similarly categorized the 34 most-commonly detected species based on the mean elevation of sample points at which they were detected. High elevation (i.e., alpine) sites were characterized by high percent cover of dwarf shrub and bare ground habitat and supported species like Rock Ptarmigan ( L. mutus ), American Golden-Plover ( Pluvialis dominica ), Wandering Tattler ( Tringa incana ), Surfbird ( Aphriza virgata ), and Snow Bunting ( Plectrophenax nivalis ), all species of conservation concern. This inventory represents the first systematic survey of birds nesting in montane regions of both parks. Results from this inventory can form the foundation of subsequent monitoring efforts

Alaska↗

Use of buccal swabs for sampling DNA from nestling and adult birds

We evaluated the feasibility and efficiency of using swabs to collect buccal epithelial cells from small (2‐ to 13‐ g ) birds as a source of DNA for genetic studies. We used commercially available buccal swab kits to collect samples from 42 adult and 39 nestling (4‐ to 8‐day‐old) black‐capped chickadees (Poecile atricapillus) and from 6 4‐day‐old nestling boreal chickadees (P. hudsonica). We compared DNA from buccal epithelial samples to that from blood samples from the same individuals. We extracted sufficient quantities of DNA for analysis from all buccal samples, and samples remained viable even after being stored in original plastic sampling tubes at room temperature for up to 18 months. Yields were equivalent whether extracted using the proprietary quick‐extraction solution provided with buccal swab kits or using a salt‐extraction process with inexpensive reagents. Yields of DNA from buccal samples were consistently lower than those from blood samples, but quantities were sufficient for all analyses. Assignment of sex, based on DNA extracted from paired buccal and blood samples, was identical for all 87 birds. We found no difference in the genotypes obtained from buccal and blood samples for 12 individuals tested using 5 microsatellite loci and found perfect concordance in sequencing of an 823‐base‐pair segment within the control region of mitochondrial DNA for 7 individuals tested. Use of buccal swabs is highly recommended as a rapid, noninvasive technique for sampling avian genomic DNA, especially for extremely young altricial nestlings or small‐bodied adults, or for any birds for which blood sampling may be impossible or stressful.

Wildlife Society Bulletin↗

Inventory of montane-nesting birds in the Arctic Network of National Parks, Alaska

The Alaska Science Center of the U.S. Geological Survey conducted an inventory of birds in montane areas of the four northern parks in the Arctic Network of National Parks, Alaska. This effort represents the first comprehensive assessment of breeding range and habitat associations for the majority of avian species in the Arctic Network. Ultimately, these data provide a framework upon which to design future monitoring programs. A stratified random sampling design was used to select sample plots (n = 73 plots) that were allocated in proportion to the availability of ecological subsections. Point counts (n = 1,652) were conducted to quantify abundance, distribution, and habitat associations of birds. Field work occurred over three years (2001 to 2003) during two-week-long sessions in late May through early June that coincided with peak courtship activity of breeding birds. Totals of 53 species were recorded in Cape Krusenstern National Monument, 91 in Noatak National Preserve, 57 in Kobuk Valley National Park, and 96 in Gates of the Arctic National Park and Preserve. Substantial proportions of species in individual parks are considered species of conservation concern (18 to 26%) or species of stewardship responsibility of the land managers in the region (8 to 18%). The most commonly detected passerines on point counts included Redpoll spp. ( Carduelis flammea and C. hornemanni ), Savannah Sparrow ( Passerculus sandwichensis ), and American Tree Sparrow ( Spizella arborea ). The most numerous shorebirds were American Golden-Plover ( Pluvialis dominica ), Wilson’s Snipe ( Gallinago delicata ), and Whimbrel ( Numenius phaeopus ). Most species were detected at low rates, reflecting the low breeding densities (and/or low detectabilities) of birds in the montane Arctic. Suites of species were associated with particular ranges of elevation and showed strong associations with particular habitat types.

Alaska↗

Recommendations for the use of mist nets for inventory and monitoring of bird populations

We provide recommendations on the best practices for mist netting for the purposes of monitoring population parameters such as abundance and demography. Studies should be carefully thought out before nets are set up, to ensure that sampling design and estimated sample size will allow study objectives to be met. Station location, number of nets, type of nets, net placement, and schedule of operation should be determined by the goals of the particular project, and we provide guidelines for typical mist-net studies. In the absence of study-specific requirements for novel protocols, commonly used protocols should be used to enable comparison of results among studies. Regardless of the equipment, net layout, or netting schedule selected, it is important for all studies that operations be strictly standardized, and a well-written operation protocol will help in attaining this goal. We provide recommendations for data to be collected on captured birds, and emphasize the need for good training of project personnel

Studies in Avian Biology↗

Densities of breeding birds and changes in vegetation in an alaskan boreal forest following a massive disturbance by spruce beetles

We examined bird and plant communities among forest stands with different levels of spruce mortality following a large outbreak of spruce beetles (Dendroctonus rufipennis (Kirby)) in the Copper River Basin, Alaska. Spruce beetles avoided stands with black spruce (Picea mariana) and selectively killed larger diameter white spruce (Picea glauca), thereby altering forest structure and increasing the dominance of black spruce in the region. Alders (Alnus sp.) and crowberry (Empetrum nigrum) were more abundant in areas with heavy spruce mortality, possibly a response to the death of overstory spruce. Grasses and herbaceous plants did not proliferate as has been recorded following outbreaks in more coastal Alaskan forests. Two species closely tied to coniferous habitats, the tree-nesting Ruby-crowned Kinglet (Regulus calendula) and the red squirrel (Tamiasciurus hudsonicus), a major nest predator, were less abundant in forest stands with high spruce mortality than in low-mortality stands. Understory-nesting birds as a group were more abundant in forest stands with high levels of spruce mortality, although the response of individual bird species to tree mortality was variable. Birds breeding in stands with high spruce mortality likely benefited reproductively from lower squirrel densities and a greater abundance of shrubs to conceal nests from predators.

Canadian Journal of Zoology↗

Mate fidelity and breeding site tenacity in a monogamous sandpiper, the black turnstone

We examined the relationship between mate fidelity and breeding site tenacity during a 5-year study of the black turnstone, Arenaria melanocephala, a socially monogamous sandpiper breeding in subarctic Alaska. We tested the predictions of several hypotheses regarding the incidence of divorce and the benefits of fidelity to mate and breeding site. Interannual return rates to the breeding grounds (88% for males, 79% for females) were among the highest yet recorded for any scolopacid sandpiper, and 88% of returning birds nested on their previous year's territory. The annual divorce rate was only 11%, and mate fidelity was significantly linked to fidelity to territory but independent of sex and year. Males arrived in spring significantly earlier than their mates and interannual fidelity was influenced by the relative timing of arrival of pair members. Reunited pairs had significantly higher fledging success than new pairs formed after death or divorce. The incidence of divorce was unrelated to reproductive success the previous year, although birds nested significantly further away after failure than after a successful nesting attempt. Sightings of marked individuals suggested that members of pairs do not winter together, and breeding site tenacity provides a mechanism through which pair members can reunite. We reject the 'incompatibility' hypothesis for divorce in turnstones, and our data contradict predictions of the 'better option' hypothesis. Alternatively, we propose the 'bet-hedging' hypothesis to explain the occurrence of divorce, which transpires when an individual pairs with a new mate to avoid the cost of waiting for a previous mate to return. Such costs can include remaining unmated, if the former mate has died, or experiencing lower reproductive success because of delayed breeding.

Animal Behaviour↗

Boreal partners in flight: Working together to build a regional research and monitoring program

Boreal regions of western North America regularly support breeding populations of 130 species of landbirds, including 68 Nearctic-Neotropical migrants. Primary conservation concerns within the region include increased timber harvesting, insect outbreaks, fire suppression, mining, impacts of military training activities, urbanization, and recreational activities. Under auspices of Partners in Flight, biologists, land and resource managers, and conservationists from Alaska and western Canada have combined efforts to develop a regional research and monitoring program for landbirds. An experimental monitoring program has been under way during the past four years to test the relative statistical power and cost-effectiveness of various monitoring methods in Alaska. Joint efforts currently include the Alaska Checklist Project on National Wildlife Refuges, 75 Breeding Bird Surveys along the road system, 122 Off-road Point Count routes, 27 Monitoring Avian Productivity and Survivorship banding sites, and 8 migration banding stations. The ultimate goal is to design a comprehensive monitoring program that is sensitive to changes in population size, survival rates, and productivity, but robust enough to accommodate logistical constraints that arise when working in vast, roadless areas with limited funds and staff. Primary challenges that must be faced to assure the long-term future of such a program are obtaining long-term commitment from resource agencies in the region, integrating this program with other national and regional programs that address those species and habitats that are inadequately monitored by established techniques, and developing cooperative research, monitoring, and management programs at the landscape level.

Alaska↗

Nesting ecology of Townsend's warblers in relation to habitat characteristics in a mature boreal forest

We investigated the nesting ecology of Townsend's Warblers (Dendroica townsendi) from 1993-1995 in an unfragmented boreal forest along the lower slopes of the Chugach Mountains in southcentral Alaska. We examined habitat characteristics of nest sites in relation to factors influencing reproductive success. Almost all territory-holding males (98%, n = 40) were successful in acquiring mates. Nest success was 54% (n = 24 nests), with nest survivorship greater during incubation (87%) than during the nestling period (62%). Most nesting failure (80%) was attributable to predation, which occurred primarily during the nestling period. Fifty-five percent of nests containing nestling were infested with the larvae of bird blow-flies (Protocalliphora braueri and P. spenceri), obligatory blood-feeding parasites. The combined effects of Protocalliphora infestation and inclement weather apparently resulted in nestling mortality in 4 of the 24 nests. Nests that escaped predation were placed in white spruce with larger diameter than those lost to predation: nests that escaped blow-fly parasitism were located higher in nest trees and in areas with lower densities of woody shrubs than those that were infested. The availability of potential nest sites with these key features may be important in determining reproductive success in Townsend's Warblers.

Condor↗

The relative importance of nesting and foraging sites in selection of breeding territories by Townsend's Warblers

We investigated habitat selection by the Townsend's Warbler ( Dendroica townsendi ), a Netropical-Nearctic migrant that breeds primarily in mature coniferous forests. From 1993 to 1994, we compared the features of habitat selected for nest sites and foraging sites with those selected for territories in mature, mixed coniferous-deciduous forests in south-central Alaska. We also tested the prediction that large conifers are selected for nesting and foraging sites. Females placed nests in relatively large white spruce ( Picea glauca ) and consistently chose nest trees that were within areas of higher densities of large white spruce than were generally available. Nesting areas also had a higher density of small white spruce than was generally available, which may have been important in concealing nests from predators. Vegetation features selected for foraging differed from those selected for nesting and varied seasonally. Foraging was concentrated in medium-sized white spruce during the prehatching stage and became more generalized across coniferous and deciduous vegetation during the posthatching stage. Adults foraged in large white spruce in direct proportion to their availability on the study areas. Territories, which encompassed both nesting and foraging areas, were heterogeneous in vegetation structure and floristics. Areas selected for territories clearly reflected availability of the large white spruce selected for nest sites but did not reflect selection of medium white spruce for foraging. Characteristics of habitats varied with specific resource needs, but the distribution of Townsend's Warblers was most strongly related to specific habitat requirements for nest sites.

The Auk↗

Migration, fidelity, and use of autumn staging grounds in Alaska by Cackling Canada Geese Branta canadensis minima

Cackling Canada Geese were studied annually (1985-88) on autumn migration staging areas in Alaska during a period of rapid population growth. Geese concentrated at two estuaries (Ugashik Bay and Cinder Lagoon) along the north side of the Alaska Peninsula. Birds arrived on the staging areas in late September, numbers peaked during mid-October, and departure occurred by late October or early November. Annual peak counts combined for the two staging areas ranged from 16,000-54,000 geese, or from 23-120% of the autumn population index. Up to 30,000 geese were recorded at each estuary, but relative use of the two staging areas varied among years. Within-year fidelity to staging areas was high; only three of 242 neck-banded geese seen more than once were observed at both areas within a season. Between-year fidelity to staging areas was highest among hatching-year females (11 of 11) and adult males (14 of 17), lowest among hatching-year males (4 of 9), and intermediate among adult females (18 of 28). Use of the two staging areas was independent of family status, reproductive status, and age. Late arrivals on the staging areas consisted of a higher proportion of single and paired birds than of geese in family groups. Most geese departed the staging grounds with the onset of freezing conditions and the passage of low pressure systems that produced winds favourable for migration. Transoceanic flights to the wintering grounds in Oregon and California were completed in about 48 h. During years with mild weather on the breeding grounds and years with early freezing conditions on the staging areas, few geese staged on the Alaska Peninsula, indicating that geese can sometimes obtain sufficient energy reserves to migrate directly from the breeding grounds without stopping on the staging areas. Only 25% of the area used for staging is legally protected. Use of unprotected areas may become increasingly important if the population continues to increase.

Alaska↗

Western North American shorebirds

Shorebirds are a diverse group that includes oystercatchers, stilts, avocets, plovers, and sandpipers. They are familiar birds of seashores, mudflats, tundra, and other wetlands, but they also occur in deserts, high mountains, forests, and agricultural fields. Widespread loss and alteration of these habitats, especially wetlands and grasslands during the past 150 years, coupled with unregulated shooting at the turn of the century, resulted in population declines and range contractions of several species throughout North America. In the western portion of the continent, efforts to monitor the status and trends of shorebirds have been in effect for only the past 15-25 years and for only a few species. Methods exist to monitor population trends for most shorebirds, but only broadscale, international efforts, relying largely on volunteer help, will accomplish this. In this article we address shorebirds primarily in western North America, the region west of the Continental Divide from northern Alaska to southern Mexico. The 12 states, a Canadian province and territory, and the western portion of Mexico within this region represent about 25% of the North American landmass (Fig. 1). Western North America includes portions of three broad ecological domains: the Polar Domain, encompassing the tundra and boreal forests that cover most of Greenland, Canada, and Alaska; the Humid Temperate Domain, including the humid midlatitude forests and shrublands within the United States, southern portions of the Canadian prairie provinces, and along the west coast of North America; and the Dry Domain, encompassing the short-grass prairies, sagebrush provinces, and deserts (Fig. 1; Bailey 1978, 1989).

Book chapter↗

Conservation of North Pacific shorebirds

In his introduction to the 1979 Symposium proceedings entitled “Shorebirds in Marine Environments," Frank Pitelka stressed the need for studies and conservation programs that spanned the western hemisphere (Pitelka 1979). In the 15 years since Pitelka's call to arms, the locations of many important migratory and wintering sites for shorebirds have been identified in the Americas (Senner and Howe 1984, Morrison and Ross 1989, Morrison and Butler 1994) and in the East Asian-Australasian flyway (Lane and Parish 1991, Mundkur 1993, Watkins 1993). However, assessments for Central America, the Russian Far East and most of Oceania remain incomplete or lacking. The recognition that shorebird conservation required the protection of habitats throughout the birds' range (e.g., Morrison 1984, Davidson and Evans 1989 in Ens et al. 1990) prompted the establishment of the Western Hemisphere Shorebird Reserve Network (WHSRN) in the Americas in 1985 (Joyce 1986). This program complemented the 1971 Convention on Wetlands of International Importance Especially for Waterbirds (Ramsar Convention, Smart 1987), recognized by more that 50 countries world-wide. Our purpose for writing this paper is to: (1) describe the distribution of North Pacific shorebirds throughout their annual cycle; (2) review the locations of and threats to important sites used by North Pacific shorebirds during the breeding, migration, and wintering periods, and (3) outline a program for international conservation of Pacific shorebirds.

Transactions of the North American Wildlife and Na↗

Roosting behavior of premigratory Dunlins ( Calidris alpina )

We studied roosting behavior of Dunlins ( Calidris alpina ) during late summer along the coast of the Yukon-Kuskokwim Delta, Alaska, in relation to tidal cycle, time of day, time of season, and occurrence of predators. Within Angyoyaravak Bay, peak populations of 70,000-100,000 Dunlins occur each year. The major diurnal roost sites were adjacent to intertidal feeding areas, provided an unobstructed view of predators, and were close to shallow waters used for bathing. At one site studied intensively, roosting flocks formed at high water consistently during the day but rarely at night. On about 75% of the days, Dunlins also came to the roost at dawn and dusk when the tide was low. The size of the roosting flock, the length of time birds spent at the roost site, and behavior at the roost site were highly variable throughout the season and significantly affected by both tide level and time of day. Roosting behavior changed significantly between early and late August, as Dunlins underwent heavy wing and body molt, and began premigratory fattening. The reaction of Dunlins to potential predators, the formation of roosting flocks in response to light cues, and seasonal changes in social behavior at the roost site suggested that communal roosting behavior may be related not only to the risk of predation but also to behavior during migration.

Alaska↗

Breeding distribution of the Black Turnstone

Eighty-five percent of the world population of Black Turnstones ( Arenaria melanocephala ) nest on the central Yukon-Kuskokwim Delta, Alaska, 65% concentrated in a narrow band of salt grass, graminoid, and dwarf shrub meadows within two km of the coast. An estimated 61,000 to 99,000 birds (95% CI), with a point estimate of 80,000 birds, breed on the central delta. About 15,000 others nest elsewhere in Alaska. Abundance varies among habitats and with distance from the coast. On the central delta, highest breeding densities occur in coastal salt grass meadows (1.11 ± 0.16 birds · ha-1) and lowest densities occur on dwarf shrub mat tundra (0.04 ± 0.04 birds · ha-1). Breeding densities in mixed graminoid and dwarf shrub meadows decline significantly with distance from the coast, decreasing abruptly from 0.75 ± 0.11 birds · ha-1 within the first two km to 0.09 ± 0.03 birds · ha-1 farther inland. Although salt grass meadows constitute only 5% of the coastal lowlands, they support 25% of the population.

The Wilson Bulletin↗

Observations on habitat use, breeding chronology and parental care in Bristle-thighed Curlews on the Seward Peninsula, Alaska

Results from an intensive survey in 1989 of one of the two known breeding localities of Bristle-thighed Curlews Numenius tahitiensis are reported. During the pre-nesting period birds confined most of their activity to two vegetation communities: shrub meadow tundra and low shrub/tussock tundra. During nesting more than half the Curlews seen were observed on shrub meadow tundra, whilst during brood rearing, use of low shrub/tussock tundra continued to decline in importance as birds attending young increased their use of sedge wet meadows. Despite extensive searches no nests were located; however, observations of broods indicated that nest initiation began around 25 May and that hatching occurred during the last week of June. Detailed observations are presented on the formation of four brood-groups, some of which held different combinations of unrelated adults or young. The adaptive significance of this unusual wader behaviour is discussed.

Alaska↗

The importance of subarctic intertidal habitats to shorebirds: A study of the central Yukon-Kuskokwim Delta, Alaska

A 6-year study of shorebird use of intertidal habitats of the Yukon-Kuskokwim Delta revealed this area to be one of the premiere sites for shorebirds throughout the Holarctic and worthy of designation as a Hemispheric Shorebird Reserve in the Western Hemisphere Shorebird Reserve Network. The study area, which covered 10% (300 km 2 ) of the delta's intertidal flats, regularly hosted 17 species of shorebirds between late April and mid-October. The greatest use was during the postbreeding period (late June-October), when Dunlins ( Calidris alpina ), Western Sandpipers ( C. mauri ), and Rock Sandpipers ( C. ptilocnemis ), each with large local nesting populations, accounted for 95% of the shorebirds recorded. Peak counts during autumn approached 300,000 birds. Considering the seasonal occurrence and turnover of populations, we estimate 1-2 million shorebirds use the central delta each year. The delta supports large fractions of the Pacific Rim or world populations of Bar-tailed Godwits ( Limosa lapponica ), Black Turnstones ( Arenaria melanocephala ), Red Knots ( C. canutus ), Western Sandpipers, Dunlins, and Rock Sandpipers. Densities of shorebirds using the central delta's four major bays and connecting coastal areas peaked at 950 shorebirds/km 2 in early September. Hazen Bay frequently hosted more than 1,200 shorebirds/km 2 . Postbreeding shorebirds used intertidal habitats in three distinct patterns according to age class. For most species (n = 7), there was a period when adults appeared first, followed by a brief interval when adults and juveniles mixed, then by a prolonged period when only juveniles remained. In the second pattern (n = 3 species), adults moved onto the intertidal flats first, were later joined by juveniles for a prolonged staging period, then migrated with them. In the third pattern (n = 3 species), only juveniles used the delta's intertidal habitat. Temporal segregation among species and age groups may minimize competition for food and thereby allow the delta to support high diversity and numbers of shorebirds.

Alaska↗