Search USGS⌕ Search

Geology topics

Abby N. Powell

Publications and source records attributed to Abby N. Powell.

28 records · Page 2Linked to original sources

Distribution and community characteristics of staging shorebirds on the northern coast of Alaska

Avian studies conducted in the 1970s on Alaska’s Arctic Coastal Plain (ACP) indicated that coastal littoral habitats are important to Arctic-breeding shorebirds for staging prior to fall migration. However, relatively little recent, broad-scale, or quantitative information exists on shorebird use of staging areas in this region. To locate possible shorebird concentration areas in the littoral zone of the ACP, we conducted aerial surveys from the southwest end of Kasegaluk Lagoon on the Chukchi Sea to Demarcation Point on the Beaufort Sea during the summers of 2005–07. These surveys identified persistent within- and between-year concentrations of staging shorebirds at Peard Bay, Point Barrow/Elson Lagoon, Cape Simpson, and Smith Bay to Cape Halkett. Among river deltas in the Beaufort Sea, the Sagavanirktok and Kongakut deltas had large concentrations of staging shorebirds. We also collected data on shorebird community characteristics, staging phenology, and habitat use in 2005 and 2006 by conducting land-based surveys at six camps: Kasegaluk Lagoon, Peard Bay, Point Barrow/Elson Lagoon, Colville Delta, Sagavanirktok Delta, and Okpilak Delta. The shorebird community was more even and diverse (evenness E and Shannon Weiner H’ ) along the Beaufort Sea compared to the Chukchi Sea and in 2005 versus 2006. Staging phenology varied by species and location and differed for several species from that reported in previous studies. Our results suggest the existence of three foraging habitat guilds among the shorebird species observed in this study: gravel beach, mudflat, and salt marsh/pond edge. A comparison to data collected in the mid-1970s suggests that these foraging associations are conserved through time. Results from this research will be useful to land managers for monitoring the effects of changing environmental conditions and human activity on shorebirds and their habitats in Arctic Alaska.

Arctic↗

Patterns of use and distribution of king eiders and black scoters during the annual cycle in northeastern Bristol Bay, Alaska

Northeastern Bristol Bay, Alaska, which includes three large estuaries, is used by multiple sea duck species during the annual cycle. Limited aerial surveys indicate that this area supports tens of thousands of king eiders and black scoters during spring migration and the autumn molt. Existing satellite telemetry data were used to assess the temporal patterns of habitat use and spatial distribution of king eiders and black scoters in northeastern Bristol Bay throughout the annual cycle. King eiders used northeastern Bristol Bay during all months of the annual cycle and black scoters used the area during spring through fall. Both species exhibited a similar seasonal pattern of use that corresponded with the timing of life-cycle stages. Abundance of both species was highest during spring migration and the autumn molting period and lowest during summer. Use by king eiders did not occur during all winter months in every year of the study. King eiders were more broadly distributed than black scoters and were located farther from shore in deeper water. Core use areas had minimal overlap, suggesting a degree of spatial segregation between species and a preference for different habitats in northeastern Bristol Bay. Further study of potential variation in invertebrate community structure that may correlate with the observed interspecific spatial segregation in habitat use is needed to determine preferred forage and describe habitat requirements for each species. Such information is necessary to assess the potential impact that future anthropogenic or environmental changes may have on habitat quality of northeastern Bristol Bay and demography of Pacific sea duck populations that use this area.

Alaska↗

King eider use an income strategy for egg production: a case study for incorporating individual dietary variation into nutrient allocation research

The use of stored nutrients for reproduction represents an important component of life-history variation. Recent studies from several species have used stable isotopes to estimate the reliance on stored body reserves in reproduction. Such approaches rely on population-level dietary endpoints to characterize stored reserves (“capital”) and current diet (“income”). Individual variation in diet choice has so far not been incorporated in such approaches, but is crucial for assessing variation in nutrient allocation strategies. We investigated nutrient allocation to egg production in a large-bodied sea duck in northern Alaska, the king eider ( Somateria spectabilis ). We first used Bayesian isotopic mixing models to quantify at the population level the amount of endogenous carbon and nitrogen invested into egg proteins based on carbon and nitrogen isotope ratios. We then defined the isotopic signature of the current diet of every nesting female based on isotope ratios of eggshell membranes, because diets varied isotopically among individual king eiders on breeding grounds. We used these individual-based dietary isotope signals to characterize nutrient allocation for each female in the study population. At the population level, the Bayesian and the individual-based approaches yielded identical results, and showed that king eiders used an income strategy for the synthesis of egg proteins. The majority of the carbon and nitrogen in albumen (C: 86 ± 18%, N: 99 ± 1%) and the nitrogen in lipid-free yolk (90 ± 15%) were derived from food consumed on breeding grounds. Carbon in lipid-free yolk derived evenly from endogenous sources and current diet (exogenous C: 54 ± 24%), but source contribution was highly variable among individual females. These results suggest that even large-bodied birds traditionally viewed as capital breeders use exogenous nutrients for reproduction. We recommend that investigations of nutrient allocation should incorporate individual variation into mixing models to reveal intraspecific variation in reproductive strategies.

Alaska↗

Abdominally implanted transmitters with percutaneous antennas affect the dive performance of Common Eiders

Implanted transmitters have become an important tool for studying the ecology of sea ducks, but their effects remain largely undocumented. To address this, we assessed how abdominally implanted transmitters with percutaneous antennas affect the vertical dive speeds, stroke frequencies, bottom time, and dive duration of captive Common Eiders ( Somateria mollissima ). To establish baselines, we recorded video of six birds diving 4.9 m prior to surgery, implanted them with 38- to 47-g platform transmitter terminals, and then recorded their diving for 3.5 months after surgery to determine effects. Descent speeds were 16–25% slower and ascent speeds were 17–44% slower after surgery, and both remained below baseline at the end of the study. Dive durations were longer than baseline until day 22. On most days between 15 and 107 days after surgery, foot-stroke frequencies of birds foraging on the bottom were slower. Foot- and wing-stroke frequencies during descent and bottom time did not differ across the time series. If birds that rely on benthic invertebrates for sustenance dive slower and stay submerged longer after being implanted with a satellite transmitter, their foraging energetics may be affected. Researchers considering use of implanted transmitters with percutaneous antennas should be mindful of these effects and the possibility of concomitant alterations in diving behavior, foraging success, and migratory behavior compared to those of unmarked conspecifics.

Alaska↗

Age-specific survival estimates of King Eiders derived from satellite telemetry

Age- and sex-specific survival and dispersal are important components in the dynamics and genetic structure of bird populations. For many avian taxa survival rates at the adult and juvenile life stages differ, but in long-lived species juveniles' survival is logistically challenging to study. We present the first estimates of hatch-year annual survival rates for a sea duck, the King Eider ( Somateria spectabilis ), estimated from satellite telemetry. From 2006 to 2008 we equipped pre-fiedging King Eiders with satellite transmitters on breeding grounds in Alaska and estimated annual survival rates during their first 2 years of life with known-fate models. We compared those estimates to survival rates of adults marked in the same area from 2002 to 2008. Hatch-year survival varied by season during the first year of life, and model-averaged annual survival rate was 0.67 (95% CI: 0.48–0.80). We did not record any mortality during the second year and were therefore unable to estimate second-year survival rate. Adults' survival rate was constant through the year (0.94, 95% CI: 0.86–0.97). No birds appeared to breed during their second summer. While 88% of females with an active transmitter ( n = 9) returned to their natal area at the age of 2 years, none of the 2-year old males ( n = 3) did. This pattern indicates that females' natal philopatry is high and suggests that males' higher rates of dispersal may account for sex-specific differences in apparent survival rates of juvenile sea ducks when estimated with mark—recapture methods.

Condor↗

Health evaluation of western arctic King Eiders ( Somateria spectabilis )

The western arctic population of King Eiders ( Somateria spectabilis ) has declined by >50% in recent years. A health assessment was conducted for adult King Eiders breeding on the north slope of Alaska, USA, to evaluate body condition ( n =90, 2002–2006) and baseline biochemical and hematologic values ( n =20–30, 2005–2006). Body condition for males and females was excellent. Total protein, calcium, alkaline phosphatase, amylase, and globulin were significantly higher in females than in males, likely because of differences in reproductive physiology. These baseline health data can be used to promote conservation of King Eiders and other closely related species of concern.

Journal of Wildlife Diseases↗

Carbon isotope turnover as a measure of arrival time in migratory birds

Arrival time on breeding or non-breeding areas is of interest in many ecological studies exploring fitness consequences of migratory schedules. However, in most field studies, it is difficult to precisely assess arrival time of individuals. Here, we use carbon isotope turnover in avian blood as a technique to estimate arrival time for birds switching from one habitat or environment to another. Stable carbon isotope ratios (δ 13 C) in blood assimilate to a new equilibrium following a diet switch according to an exponential decay function. This relationship can be used to determine the time a diet switch occurred if δ 13 C of both the old and new diet are known. We used published data of captive birds to validate that this approach provides reliable estimates of the time since a diet switch within 1–3 weeks after the diet switch. We then explored the utility of this technique for King Eiders ( Somateria spectabilis ) arriving on terrestrial breeding grounds after wintering and migration at sea. We estimated arrival time on breeding grounds in northern Alaska (95% CI) from red blood cell δ 13 C turnover to be 4–9 June. This estimate overlapped with arrival time of birds from the same study site tracked with satellite transmitters (5–12 June). Therefore, we conclude that this method provides a simple yet reliable way to assess arrival time of birds moving between isotopically distinct environments.

Journal of Ornithology↗

Does winter region affect spring arrival time and body mass of king eiders in northern Alaska?

Events during the non-breeding season may affect the body condition of migratory birds and influence performance during the following breeding season. Migratory birds nesting in the Arctic often rely on endogenous nutrients for reproductive efforts, and are thus potentially subject to such carry-over effects. We tested whether king eider ( Somateria spectabilis ) arrival time and body mass upon arrival at breeding grounds in northern Alaska were affected by their choice of a winter region in the Bering Sea. We captured birds shortly after arrival on breeding grounds in early June 2002–2006 at two sites in northern Alaska and determined the region in which individuals wintered using satellite telemetry or stable isotope ratios of head feathers. We used generalized linear models to assess whether winter region explained variation in arrival body mass among individuals by accounting for sex, site, annual variation, and the date a bird was captured. We found no support for our hypothesis that either arrival time or arrival body mass of king eiders differed among winter regions. We conclude that wintering in different regions in the Bering Sea is unlikely to have reproductive consequences for king eiders in our study areas.

Alaska↗

Habitat characteristics and nest success of snowy plovers associated with California least tern colonies

Nest success of Snowy Plovers ( Charadrius alexandrinus ) was estimated at six sites in San Diego County, California, to determine the effects of habitat characteristics and social factors on predation risk. Egg predation was expected to be lower for plovers nesting among Least Terns ( Sterna antillarum ) because of benefits associated with nesting under the “protective umbrella” of a colonial species. Snowy Plovers nested adjacent to objects and in areas with more vegetation cover than random sites in beach and fill habitats and in areas with more debris cover in beach and salt pan habitats. Estimated nest success from 1994–1997 was 50%, and most predation was attributed to corvids, primarily Common Ravens ( Corvus corax ). Social factors, including distance to nearest Least Tern and Snowy Plover nests, predicted nest success whereas habitat characteristics did not. Nest success was greatest for plovers nesting closest to an active tern nest and nesting at intermediate distances to conspecifics. Nest success also varied among years and sites, with two sites consistently less successful over the four years. Nests within tern colonies received some mitigation of egg predation. Plover nests initiated prior to the arrival of Least Terns were less likely to hatch eggs than later nests; nevertheless, Snowy Plovers in southern California initiated nesting well before Least Terns.

California↗

Habitat use and reproductive success of western snowy plovers at new nesting areas created for California least terns

The Pacific coast population of western snowy plovers (Charadrius alexandrinus nivosus) was listed as threatened under the Endangered Species Act (ESA) in 1993 and its decline is primarily attributed to habitat loss. In southern California, snowy plovers typically nest in association with federally endangered California least terns (Sterna antillarum browni). Since least terns were afforded protection under the ESA, the creation of nesting habitat from dredged materials has been a popular component of habitat restoration to partially compensate for wetland loss in this region. We had a unique opportunity to monitor habitat use and reproductive success at newly created habitats associated with the restoration of Batiquitos Lagoon, San Diego County, California from 1994 to 1998. We also compared hatch and fledge rates and habitat characteristics of snowy plovers nesting at new nesting areas at Batiquitos Lagoon to a nearby natural beach and a dredged-material area created in the 1970s. The number of nesting attempts by snowy plovers increased from 5 in 1994 to a high of 38 in 1997, and plovers nested on 4 of the 5 created areas. Fledge rates at Batiquitos Lagoon varied annually and declined after the initial colonization in 1995. Fledge rate in 1995 was higher at the newly created area than at the older dredged-material and natural beach areas in any other year. Nests on the created areas at Batiquitos Lagoon were surrounded by less vegetative cover, less debris, and shorter vegetation than nests at the older dredged-material and natural beach areas. Nonbreeding snowy plovers used created habitats within the lagoon, and more plovers used the lagoon and its adjacent beach during fall than winter. Predation pressure and habitat quality were important factors determining use and reproductive success on created areas at Batiquitos Lagoon.

Journal of Wildlife Management↗